RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 27. mai 2016

MATTI ILVES: KAS TÜHISTADA VENEMAA-VASTASED SANKTSIOONID?

Euroopa Liiuds tuleb varsti arutlusele jälle Venemaa vastaste sanktsioonide pikendamine või tühistamine. Olen seisukohal, et sanktsioonid tuleks nüüd tühistada.
Santsioonid ei ole sisulist tulemust andnud, vaid kahjustanud rohkem Eesti ja ELi osariikide majandust (näiteks Soome). Venemaa raske majanduslik olukord on tingitud põhiliselt energiakandjate, nafta ja gaasi (sõltub ka naftahinnast) madalatest hindadest. Ka on leitud nüüd võrdlemisi edukalt uued imporditurud, põhiliselt põllumajandussaaduste sisseveoks ning arendatud ka omamaist tootmist ja EL on kaotanud osa oma põllusaaduste turust võib-olla igaveseks.

Need sanktsioonid kehtestati Venemaale seoses Ukraina kriisiga ja Krimmi anneksiooniga. Peab aga ütlema, et siin on süüdi põhiliselt Lääne suurriigid, kes ei täitnud Ukrainaga sõlmitud lepingut ja lubasid Venemaal vabalt tegutseda!

Asi on selles, et kui NSV Liit lagunes, siis jäid Ukraina riigi territooriumile märkimisväärsed tuumarelvade varud ning ka nende kohaletoimetamiseks vastavad vahendid, lennukid ja raketid. Suurriigid, eelkõige USA, Venemaa ja ka Suurbritannia sundisid Ukrainat tuumarelvadest loobuma ja need üle andma Venemaale. Ukraina seda täiesti ettevaatamatult ka tegi, usaldades suurriikidega sõlmitud lepingut, milles lubati garanteerida Ukraina piiride puutumatus.

Vastav leping sõlmiti 19. detsembril 1994. aastal ja selle 1. ning 2. punktis öeldakse täiesti selgelt järgmist: Venemaa Föderatsioon, Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi ja Ameerika Ühendriigid kinnitavad, et nad kohustuvad tagama Ukraina sõltumatuse ja olemasolevate piiride puutumatuse.
Samuti võtsid eelpool nimetatud riigid kohustuse Ukrainat mitte jõuga ähvardama ja jõu kasutamisest hoiduma, mis seaks ohtu riigi terviklikuse.

Nüüd on need lubadused ja kohustused muidugi täiesti unustatud ning piinlik on neid isegi meenutada, ka Ukraina ei julenud sellest rääkida. Seda need riigid muidugi ei teegi! Olgu veel üteldud, et hiljem ühines leppega rida riike, sealhulgas ka Prantsusmaa. Selle lepingu memorandumiga saate tutvuda SIIN.

Sellest kokkuleppest olen juba varem kirjutanud ja peab veelkord ütlema, et sõlmitud lepinguid suurriikidega ei maksa jäägitult usaldada, sest nad lähtutuvad vaid oma huvidest.

2 kommentaari:

Anonüümne 27. mai 2016, kell 14:05  

Kui USA ei vaevunud end liigutama, miks peaks ta Eestit kaitsma? Seltsimees Tasku suured vabadustrumbid ei oma katet. Tundmatu lojaalsusega lennukid seljatagant üle pea lendamas.

maks 27. mai 2016, kell 17:35  

Eesti põllumajanduse-piimanduse ainus reaalne turg on Venemaa
Eesti kalanduse ainuss välisturg on Venemaa.
Eesti maamajandus ja traditsioonid hävivad järgneva 5 aastaga lõplikult Vene turuta.
Elagu Porošenko! on eestlaste hüüd



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP