RAHVUSLANE

Rahvuslane

esmaspäev, 19. oktoober 2015

Näpunäiteid varjupaigataotlejatele

Mitmetel araabiakeelsetel netilehekülgedel jagatakse detailseid juhiseid varjupaiga taotlemisel. Soome Uudiste andmetel on Soome immigratsiooniteenistus suures hädas, kuna nn.“õiged vastused“ on pagulaste kodumaal kõigile soovijatele kergesti kättesaadavad. Näiteks Mahmoud Abu Amsha nimeline isik jagab oma leheküljel Euroopasse pürgijatele lahkelt head nõu, kuidas Soome Immigratsiooniametnike küsimustele nii vastata, et see kindlasti läbi läheks. Seda lehekülge on külastatud rohkem kui 10 miljonit korda.
Järgnevalt väike tõlge sellel leheküljel pakutavatest nõuannetest: „Kõigepealt tere tulemast meie netilehele, head lugejad. Täna õpetame teile samm-sammult, kuidas usutavalt läbida küsitlusi varjupaiga taotlemisel Euroopas. Keskendume sellele, kuidas üles ehitada „head lugu“ sellest, miks te varjupaika taotlete. Erinevates Euroopa riikides on nõudmised mõnevõrra erinevad ja me saame palju kirju, kus palutakse vastamisel abi. Seetõttu käime selle teema veelkord punkt punkti haaval üle. Arvestage, et kui teil õnnestub kõigile küsimustele õigesti vastata, tähendab, et saate varjupaiga. Kui ei, siis mitte. Aga kuna olete juba kulutanud palju raha, et sinnani jõuda, siis peate küsitluse kindlasti edukalt läbima. Seetõttu me annamegi teile ette jutupunktid, mida saate kasutada oma võimalikult usutava loo ülesehitamisel.
  1. Varjupaigataotleja lugu peab olema lihtne, aga samas mitte liiga lühike. Kindlasti tuleks vältida kõige levinumaid versioone, iga lugu peaks olema võimalikult unikaalne.
  2. Ära liialda. Piisab ühest selgest ja usutavast jutust.
  3. Pilt, mille annad oma olukorrast kodumaal peab olema realistlik. Isik, kes sind küsitleb, on üldjuhul olukorrast teadlik ja saab aru, kui sa suurelt valetad.
  4. Varjupaigataotleja ja tema pere peab olema kodumaal vältimatus ohus, muidu põgenikustaatust ei saa.
  5. Ära kunagi maini oma jutus relvi või seda, et oskad neid käsitseda. Näita ennast ohvrina, mitte ründajana.
  6. Rõhuta alati oma jutus seda, et sind ähvardab kodumaal kindel oht elule.
  7. Räägi küsitlejale, et olid oma kodumaal tööline või ettevõtja. Kui olid töötu, ära seda maini, sest see mõjutab küsitlustulemusi negatiivselt. Jäta endast pilt kui varjupaigataotlejast, mitte kui tööotsijast.
  8. Sinu versioon asjast ei tohi olla liiga pikk ega ka liiga lühike.
  9. Rõhuta, et sind ähvardav oht on tõeline ja suur. Suurenda seda niipalju, kui saad.
  10. Püüa saada küsitleja tähelepanu oma versioonile. Sa pead mõjuma usutavalt.
  11. Kui räägid ohtudest, kasuta ohtralt miimikat ja žeste.
  12. Sind kodumaal ähvardav oht peab olema pikaajaline, mitte ajutine. Lühiajalisele ohule viitamine ei taga sulle varjupaika.
  13. Kui võimalik, näita küsitlusel kirjalikke tõendeid sind ähvardavast ohust. Või räägi, et sind on ähvardatud erinevatel viisidel kommunikatsioonivahendite kaudu, aga sul pole kahjuks õnnestunud neid ähvardusi talletada. Võid rääkida ka, et said kirjalikke ähvardusi, aga rebisid need puruks ja viskasid minema.
  14. Harjuta oma esitust mitmeid kordi, enne kui lähed küsitlusele.
  15. Kui oled kodumaal elanud turvalises piirkonnas, võid siiski näidata end kas usulise või rassilise vägivalla ohvrina. Võid ka mainida, et kuulud vähemusrahvusesse, kes elab vihkava enamusrahvusega asustatud piirkonnas ja kannatasid tagakiusamise all, mistõttu sinu olukord oli väljakannatamatu.
Kokkuvõttes: Sinu usutav lugu on kõige tähtsam varjupaiga saamisel.Soovime, et nendest nõuannetest oli sulle kasu hea isikliku versiooni ülesehitamisel. Edu kõigile!
Soome immigratsiooniameti kriteeriumid kahjuks võimaldavad väga lihtsalt küsitluse käigus neil muinasjuttudel läbi minna. Pagulased ei ole rumalad ja kasutavad seda süsteemi ära ilma mingite südametunnistuse piinadeta. Ametnikel on väga raske tegelikkust välja selgitada ja lisaks kehtib tava, et kahtluse korral lahendatakse olukord alati varjupaigataotleja kasuks.
Soome Uudiste sõnul töötavad nende immigratsiooniametnikud kui robotid – teatud kindla versiooni ettekandja saab varjupaiga ja pääseb eriliselt lahke sotsiaalturvasüsteemi hoole alla. Tulijad majutatakse, toidetakse ja riietatakse, Nad saavad kindla summa raha kasutamiseks ja pääsevad arsti vastuvõtule eratervishoiu süsteemis. Iga saabuja läheb ühiskonnale maksma 13200 eurot aastas. Samal ajal oma kodanike olukord halveneb.
Immigrandid tunglevad sinna, kuhu on kõige kergem võimalus pääseda. Põhjamaades kahjuks suhtutakse nendesse muinasjuttudesse palju vähem kriitiliselt kui mujal. Ja Soome uudised lõpetavad tõdemusega – Varjupaigataotlejad ei ole rumalad, meie, soomlaste kohta ei saa seda kahjuks aga öelda.
Allikas: https://www.suomenuutiset.fi/nailla-ohjeilla-takuuvarma-turvapaikka-harjoittele-nayttele-uhria-heiluta-kasia-elehdi/

Foto on illustratiivne
UU

Allikas: http://uueduudised.ee/napunaiteid-varjupaigataotlejatele/

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP