RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 5. juuni 2015

MATTI ILVES: EKRE LOOBUS ERAKONDADE RIIKLIKU RAHASTAMISE KEELUSTAMISE NÕUDEST

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond on nüüd loobunud erakondade riikliku rahastamise keelustamise nõudest ja on läinud lihselt rahastamise vähendamise peale ja seda jälle koostöös Vabaerakonnaga.
Ilmselt on konsesvatiivid näinud, et ainult liikmemaksudest ja toetajate annetusest ei piisa partei keskaparaadi ja maakondade organisatsioonide ülevalpidamiseks, rääkimata veel eduka valimiskampaania läbiviimisest. Sest aktiivseid ja liikmemaksu tasuvaid erakonna liikmeid on selleks lihtsalt liialt vähe.

Kuidas siis seisukoha areng toimus?
EKRE pressiteatest, 31.08.12: "Eesti Konservatiivne Rahvaerakond saatis täna riigikogu põhiseaduskomisjonile oma ettepanekud seoses erakondade rahastamise ülevaatamisega. Meie põhiettepanekuks on kaotada täielikult erakondade riiklik rahastamine. ..." Veel, 9. märts 2013: "Põhikirja toimkonna esimees Martin Helme sõnul on uues põhikirja versioonis arvestatud ka Konservatiivse Rahvaerakkonna programmilise seisukohaga, et erakondade rahastamine peab eelkõige toetuma liikmemaksudele, mitte maksumaksja rahakotile." Ja veel erkonna valimisplatvormist 24. november 2014, nüüd siis nii: "… lõpetada erakondade ebamõistlik riiklik rahastamine."

Nüüd on lihtsalt jõutud parteide riikliku rahastamise vähendamiseni.
Uu(e)dised,14.05.2015 (SIIN): "Esti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsioon ja Vabaerakonna fraktsioon algatasid neljapäeval kaks seaduseelnõu, millest mõlema eesmärgiks on vähendada erakondade rahastamist poole võrra.
EKRE fraktsioon andis neljapäeval riigikogus menetlusse seaduseelnõu, mis vähendaks parteide riiklikku rahastamist praegusega võrreldes poole võrra. Lisaks võrdsustaks seadus kõigi riigikogus esindatud erakondade riigieelarvest saadava rahasumma."

See meenutab juba taolist stseeni - Toots: "Kui ma kahte rehkendust ei jõua, ma teen ühe! Laur [muheledes]: Kah võib!" Erekondade rahastamise vähendamine poole võrra ei lähe hoolimata jälle selgade kokkupanekust Vabaerakonnaga Riigikogus läbi, sest kõik kartellierakonnad on selle vastu.
Ja kui juba on ette teada, et see eelnõu läbi ei lähe, siis oleks tulnud minna välja täispangale ja kirjutada seaduseelnõu, mis nõuaks erakondade riikliku rahastamise lõpetamist. EKRE populaarsusele rahva hulgas oleks see tulnud vaid kasuks, kui oleks pöördutud tagasi esialgse seisukoha juurde.

Kus aga on EKRE iseseisvalt väljatöötatud ja esitatud seaduseelnõud? Praegu igatahes paistab, et Vabaerakond on selles seadusloome valdkonnas aktiivsem olnud. Lugege kasvõi SIIT, kus konservatiivid piirduvad vaid demokraatlikuma eelnõu heakskiitmisega.

Edu EKRE-le!

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP