RAHVUSLANE

Rahvuslane

laupäev, 17. jaanuar 2015

MATTI ILVES: KIRI HEA VALIMISTAVA VALVURITELE

Tere lp. hea valimistava valvurid!

Olen nüüd jälginud meedias mitmeid saateid, kus tutvustatakse erakondade valimislubadusi, paraku piirduvad need ülevaated vaid nelja Riigikokku kuuluva partei lubaduste või valimisplatvormide tutvustusega. Seetõttu võib valijatel jääda mulje, et Eestis on kõigest 4 erakonda.
Tõsi, täna esines "Vikerraadios" Teie valimisvalvur Anna Karolin ja tema sõnul võetakse ka erilise jälgimise alla parlamenti mitte kuuluvad väikeerakonnad. Üldistav termin "väikeerakonnad" ei ole muidugi õige, sest näiteks EKRE on suuruselt Eesti neljas erakond.

Meedia võimendab täisesti erapoolikult veelgi Riigikogusse kuuluvate- ja mittekuuluvate erakondade ebavõrset kohtlemist valimiskampaania ajal, jättes nende valimislubadused lihtsalt tähelepanuta.
Näiteks Eesti Konservatiivne Rahvaerakond tuleb välja valimislubadustega, mida ei ole ühelgi teisel parteil, toon vaid neli näidet:

1)kehtestada rahvaalgatus: seaduseelnõu, mis saab 25 000 toetusallkirja läheb automaatselt rahvahääletusele 2)maksustada Eestist seni maksuvabalt välja viidav kapital
3)luua riiklik kommertspank ja viia kõigi avalike asutuste arveldused sinna üle
4)eelistada riigihangetel eesti kapitalil põhinevaid ettevõtteid ja toetada riikliku tellimuse kaudu kohalikku ettevõtlust ja töökohtade loomist

Need on kõik lubadused (imelik, et neid ei peeta isegi märkimisväärseks), mis peavad silmas Eesti demokraatia ja rahva huve. Paratamatult kerkib küsimus, kelle huve nn. kartellierakonnad silmas peavad, kas mitte välismaise suurkapitali huve?

Parlamenti kuuluvad ja mittekuuluvad erakonnad on asetatud valimiskampaania ajal täiesti ebavõrdsesse seisu. Sest riigipoolsed rahalised toetused on ülimalt suurelt diferentseeritud ja nn. väikeerakonnad ei suudagi läbi viia valimiskampaaniat, väljaarvatud mingil määral EKRE ja ehk ka rohelised.
Ka televisioonis ja raadios läbiviidavad valimisdebattidest osavõtt ei tasakaalusta seda ebavõrdsust.

Soovitan Teil tungivalt jälgida, et tähelepanu pöörataks meedias valimisteeelsel ajal ka Riigikogu välistele erakondadele.

Lugupidamisega ja palju jõudu soovides,
Matti Ilves

5 kommentaari:

Anonüümne 17. jaanuar 2015, kell 12:18  

Väga õige tähelepanek Teie poolt!

Anonüümne 17. jaanuar 2015, kell 13:46  

Tõesti nagu polekski olemas rohkem parteisid,aga kommentaariumides on küll Ekre nimi kõigil suus,sest oleme juba teist korda Ekre valijad, ja meile väga meeldib ka ükskord normaalne partei võimule aidata.

Anonüümne 17. jaanuar 2015, kell 15:47  

Tubli Matti Ilves!

Aasta 2014 on olnud rahva moraalselõhestamise aasta (ma eiräägi sugugi ainult kooseluseadusest, vaid ka nt.salastamisest ja vassimisest seoses VEB fondiga, millele järgnes Hardo Aasmäe "juhuslik õnnetus") Eesti rahvas ei peaks enam järgmist neliaastakut, praeguse kliki kontrolli all vastu.
EKRE juhiks!!

K 17. jaanuar 2015, kell 17:40  

Tere Matti,
Valimiste Valvurite nimel saan kinnitada, et pöörame võrdselt tähelepanu kõikide erakondade programmidele ja käitumisele. Meie ei anna hinnangut sellele, kui head lubadused on või mida nad rahvale toovad, pigem sellele, kas
a) lubadused on konstruktiivsed (ei keskenduta vaid teiste halvustamisele)
b) järgitakse hea kampaania tegemise reegleid (ei kasutata avalikku raha erakonna huvides. Siia alla ei käi toetusraha erakondadele, küll aga tavaline teavitusraha nt KOVide eelarvest)

Täisnimekiri sellest, mida jälgime: http://www.ngo.ee/sites/default/files/files/Hea+valimistava.pdf

Küll võib juhtuda, et tehes üldistusi või pannes kokku autahvlit, peame tegema valikuid ja tooma välja mitte nt 12 suurimat positiivset ilmingut, vaid meie jaoks 3 olulisemat. Sellisel juhul võivad väiksed tendentsid välja jääda. Sellisel juhul usaldame enda teadmisi ja tunnetust.

Heade soovidega,
Anna Karolin

Matti Ilves 17. jaanuar 2015, kell 21:06  

Anna, tänan vastuse eest! Üllatav on muidugi, et see blogi kaudu tuli.



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP