RAHVUSLANE

Rahvuslane

reede, 10. august 2012

VEIKO RÄMMEL: KUIDAS SAAB KÕIGE EBAMORAALSEMA ERAKONNA LIIGE KOOSTADA EETIKAKOODEKSIT (MORAALIKOODEKSIT)?

Profiilipilt
Kaja Kallase osalusel koostatatakse Riigikogu liikme eetikakoodeksit. Ma olen vähe segaduses, mis asi on eetika? Definitsiooni järgi on tegu teadusega, mis uurib moraali. Moraal omakorda on aga Wikipeedia järgi järgnev. 

Moraal on ühiskonna poolt aktsepteeritud käitumisnormide, tavade ja seaduste kogum, väliselt nõutavad reeglid ja tavad. Moraal on seotud kultuuri ja eluviisidega. Sõna "moraal" pärineb ladina keelest ja tähendab tava, või komme. (Kreeka keeles on moraali tõlkevaste eetika. Filosoofiliselt saab sõnade eetika ja moraal tähendusi eristada.)
Kristlikes maades riigi moraal põhineb Rooma Impeeriumi seadustel, on paganlik; teine kiriku moraal on kristlik ja põhineb kirikukogudeõpetusel või peale reformatsiooni - pühakirjal, täpsemalt evangeeliumil.
Indias on isegi suuremad erinevused usundite vahel. Sama segadus on hinduismiislamibudismiparsismijudaismi ja primitiivseanimismi moraalinormidega.
Minu seletus eetikale tulenebki filosoofiast. Kuid lähme edasi, seega põhineb õhtumaades, kuhu kuulume, moraal kristlikul õpetusel ja Pühakirjal. Täpsustan, kristlik usk on moraali alus, vundament ja ilma seda mõistmata ei saa ka olla moraali. Moraal või eetika, kuidas kellegile nimetada meeldib, ei saa olla seadus, nagu eespool mainitud peab see tulema inimese seest, tema kõlbelisest ning sisemisest hoiakust. Mingi seadusega ei saa kedagi kohustada moraalseks inimeseks hakkama.Minu jaoks on täiesti arusaamatu, kuidas läbi ja lõhki sekulaarne inimene ja kõige ebamoraalsema erakonna liige saab rääkida moraalist. SIC!
Isegi NSVL-i kommunistid olid targemad, nemad koostasid "Kommunismiehitaja moraalikoodeksi!" Iseasi,et see ei toiminud, sest puudus vundament.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP