RAHVUSLANE

Rahvuslane

kolmapäev, 14. märts 2012

Fookuses Ungari: Viis stsenaariumit Orbáni kukutamiseks

Grzegorz Górny 

Ajakirja Fronda peatoimetaja Grzegorz Górny kirjutab, et ameerika politoloog Charles Gati, üks Demokraatliku Partei välispoliitika ekspertidest, tegi avalikuks, et on olemas viis erinevat stsenaariumi Viktor Orbáni valitsuse võimult kõrvaldamiseks.

23. detsembril 2011. aastal saatis USA riigisekretär Hillary Clinton Ungari peaministrile Viktor Orbánile pretsedenditu kirja. Selles kritiseeris ta parempoolse FIDESZ partei liidrit ja tema valitsust demokraatlike institutsioonide süsteemi hävitamise eest Ungaris. Meedia Budapestis tsiteeris sel ajal Ameerika kommentaatoreid Washingtonis, kes rõhutasid, et kommunismi kokkuvarisemisest saadik pole kahe riigi vahel eksisteerinud veel niivõrd pingelist olukorda kui praegu ning et Barack Obama administratsioon vabaneks meeleldi Orbánist.

Osa poliitikavaatlejaid arvab, et üks Hillary Clintoni kirja inspireerijatest oli ungari päritoluga ameerika ajaloolane ja politoloog, John Hopkinsi Ülikooli Kesk-Euroopa ja Venemaa õppetooli professor Charles Gati. Bill Clintoni valitsusajal oli ta üks Riigisekretariaadi tähtsamaid nõunikke. Tema naine Toby Gati töötas seal 1997. aastani riigisekretäri asetäitjana poliitilise luure ja uurimuste alal. Tänapäeval kuuluvad Gatid Hillary Clintoni lähedaseimate sõprade ja nõunike ringkonda.

Charles Gati ise tunnistas raadiointervjuus juba paar päeva peale seda, kui Hillary Clinton oli Viktor Orbánile kirja saatnud, et ta luges seda kirja enne teelesaatmist ja peab seda „viimaseks hoiatuseks“, mis peab viima muutusteni Ungari valitsuse poliitikas. Veidi hiljem kinnitas Gati Ungari nädalalehele 168 Óra, et peab võimalikuks Orbáni valitsuse võimult kõrvaldamist – kui võimalik, siis demokraatlike vahenditega, ja kui see pole võimalik, siis muude vahenditega.

Seoses sellega pöördus teine Ungari nädalaleht Heti Válasz Gati poole palvega kirjeldada konkreetselt, milliseid demokraatlikke ja mittedemokraatlikke vahendeid ta Orbáni võimult kõrvaldamisest rääkides silmas pidas. Selline on Gati vastus:

„Kui viis aastat tagasi oleks keegi minult küsinud, kas USA-l saab olema mustanahaline president või kas rahvas kukutab võimult Mubaraki, oleksin ma vastanud, et hetkel ei näe ma selleks mingeid võimalusi. Ajalugu demonstreeris teistmoodi. Täna on raske ette kujutada, et Ungari uue valimiskorralduse raames oleks võimalik saavutada võitu FIDESZI üle. Kuid 2014. aastani voolab veel palju vett Doonausse.“

Järgnevalt visandas Gati Orbáni valitsuse kukutamise viis stsenaariumit:

Stsenaarium 1: „FIDESZ kaotab 2014. aasta valimised.“

Stsenaarium 2: „2012. või 2013. aastal vajab FIDESZ uut legitimatsiooni, seepärast kuulutab ta välja uued valimised, kuna tema populaarsus jääb paigale või hakkab langema. Sel juhul ta aga kaotab need valimised.“

Stsenaarium 3: „Laenude puudumise tõttu Rahvusvaheliselt Valuutafondilt ja Euroopa Liidult halveneb Ungari majanduslik olukord veelgi. Selle tulemusena pöördub osa FIDESZI liidreid paari Orbán-Matolcsy (rahvusliku majanduse minister) vastu ja tänavatele ilmuvad tuhanded meeleavaldajad. Nii nagu see juhtus Kreeka ja Itaalia puhul, on paar Orbán-Matolcsy ja nende vahetud toetajad sunnitud tagasi astuma. Võimule tuleb tõepoolest konservatiivne ja mitte populistlik paremtsentristlik FIDESZi valitsus.“

Stsenaarium 4: „Uus valitsus, soovides tugevdada oma legitimatsiooni, värbab paar tõelist professionaali, kes nii Brüsselis kui ka Washingtonis kinnitavad veenvalt Ungari valitsuse ustavust vabaturule ja Lääne demokraatia stiilile. Selles variandis mängiksid kaalukat ja otsustavat rolli Gordon Bajnai (Sotsialistliku Partei valitsuse endine peaminister) ja Péter Ákos Bod (Ungari Riigipanga endine direktor), võib-olla ka Lajos Bokros (endine rahandusminister sotsialistide valitsuses).“

Stsenaarium 5: „Kodusõda. Selleni võib olukord jõuda siis, kui valitsus oma kaootiliste majanduslike otsuste tulemusena kaotab mitte ainult valijate enamuse usalduse, vaid kui valijad hakkavad mõistma ka seda, et 21. sajandil kujutavad pidevalt korratavad loosungid suveräänsusest endast sisutühja sõnakõlksu. Hoidku Jumal, et olukord ei teravneks selle määrani, kuid kui see Lääne kriitika põikpäine ja ebamõistlik tagasitõrjumine (Ungari poolt) jätkuma peaks, ei välista ma ka seda võimalust.“

Heti Válasz palus seda arvamusavaldust kommenteerida Ameerika Ühendriikide saadikul Budapestis Eleni Tsakopoulos Kounalakisel, kes kinnitas, et USA eesmärgiks pole Viktor Orbáni valitsuse kukutamine, kuid ütles, et Gati seisukoht „väärib tähelepanu“.

Obama valitsuse soosikuks Ungaris näib olevat Sotsialistliku Partei poliitik Gordon Bajnai, kes oli Ungari peaministriks aastatel 2009-2010, kui ta vahetas sel kohal välja end täielikult kompromiteerinud Ferenc Gyurcsány. Kommentaatorid Budapestis võrdlevad tema valitsemisaega Marek Belka sotsialistliku valitsusega Poolas aastatel 2004-2005. Mõlemad olid vasakpoolsed parteilised tehnokraadid, mõlemad võtsid võimu üle oma partei häbis lahkunud eelkäijatelt. Mõlemad ei saa kurta nõuannete vähesuse üle Lääne rahanduslikelt, poliitilistelt ja akadeemilistelt institutsioonidelt. Bajnai sai eelmisel aastal õppejõuks John Hopkinsi Ülikoolis Ameerikas ja lülitus ka Transatlantiliste Suhete Keskuse (Center for Transatlantic Relations) töösse, mida juhib Dan Hamilton, kes oli riigisekretäri asetäitja Bill Clintoni valitsuses.

Gordon Bajnail on ka Charles Gati usaldus. Sümptomaatiline on, et viimane, rääkides Ungaris peale 1990. aastat valitsenud peaministritest, kiitis ainult neid, kes olid pärit sotsialistliku partei ridadest (Horn, Gyurcsány, Bajnai).

Millest tuleneb see Ameerika valitsuse toetus Ungari postkommunistidele? Vastates sellele küsimusele, tsiteerib Heti Válasz kolme aasta eest surnud William Odomi mõtteavaldust. William Odom oli Ronald Reagani valitsuse ajal Rahvusliku Julgeolekuagentuuri (National Security Agency – NSA) direktor. Ta ütles:

„Sotsialistidel on süükompleks, seepärast nad poevad meie ees. See on omadus, mida ainult rumal ära ei kasutaks. Kunagised ungari kommunistid anduvad meile nüüd nii nagu nad varem andusid oma nõukogude ülemustele. Ning sealjuures hämmastab neid see, et meiega on neil kergem kaubelda.“

Viimased sündmused Ungaris näitavad, et seal on välja ilmunud poliitik, kel pole sellist süükompleksi ja kes ei poe ei Washingtoni ega Brüsseli ees. Peale selle põrkab Orbáni elluviidav kava ehitada Ungari riiklus kristlikele väärtustele vasakliberaalse establishment'i ideoloogilisele vastuseisule. Seoses sellega ennustab Heti Válasz, et kui olukord Ungaris areneb jätkuvalt vastuolus Barack Obama valitsuse ootustele, võib Washington reageerida Budapesti suhtes märksa otsustavamalt.

Artikkel avaldati algselt portaalis Fronda.

Seonduval teemal:

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP