RAHVUSLANE

Rahvuslane

teisipäev, 22. veebruar 2011

ÜKS KIRI:

Tere hea Mari-Liis Sepper!

Tülitan jälle ja seekord võib-olla mitte otseselt Teie valdkonda kuuluva küsimusega, kuid minu arvates puudutab kautsjonide määr valimistel otseselt nii naiste kui ka meeste võrdõiguslikust.
Riigikogu valimistele on määratud kaunis suur kautsjon: 2011. a Riigikogu valimistel on kautsjoni suuruseks 8700 krooni  (alates 1. jaanuarist 2011 556,04 EUR) kandidaadi kohta. Siin ongi tegemist selge ebavõrdsusega kandidaatide vahel, kui Riigikogus esindatud erakondade kandidaatide kautsjoni maksab kinni partei neile eraldatud rahva rahast, siis teiste erakondade kandidaadid ja ka üksikkandidaadid peavad maksma selle oma taskust. Seepärast on riigikoguväliste erakondade nimekirjad nõnda lühikesed. Siiani on ka ERR kohelnud mitte täisnimekirjaga (125 kandidaati) esinenud erakondi ebavõrdselt, neid pole lastud täisnimekirja esitanud parteidega valimisstuudios ühe laua taha, vaid liigitatud üksikkandidaatide juurde. Seekord on küll tehtud erand kuid järgmistel valimiistel võivad asjad olla jälle vanaviisi.
Kautsjoni suurus ei võimalda perekonda ülevalpidavaid naisi-mehi, kes saavad riigi keskmist palka kandideerida, see on selge ebavõrdsus ja diskrimineerimine.
Oleks meeldiv teada Teie ametkonna seisukohta selles küsimuses.

Lugupidamisega,
Matti Ilves

P.S. Saadan Teile ka paar huvitavat artiklit:
http://www.hot.ee/homoabielu/peremudeli.lammutamine.htm
http://www.hot.ee/homoabielu/homomyydid.htm


Vastus:
Austatud Matti Ilves

1. Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik annab oma arvamuse juhul, kui isikut on koheldud ebavõrdselt tema soo, rahvuse, rassi, nahavärvuse, usutunnistuse või veendumuste, vanuse, puude või seksuaalse sättumuse tõttu. Teie avalduses puuduvad andmed, mis viitaksid kellegi diskrimineerimisele eelnimetatud tunnuste alusel. Riigikogu valimise seaduse § 30 lg 5 nõuab iga registreerimiseks esitatud isiku kohta ühesuuruse kautsjoni maksmist sõltumata isiku tunnustest või sotsiaalsest kuuluvusest.
Samuti ei ole Te esitanud andmeid, mis kinnitaksid, et ERR valimisdebattides osalema palutud kandidaatide valikul on lähtutud nende soost, vanusest vm ülalnimetatud tunnusest.

Eeltoodust tulenevalt ning juhindudes võrdse kohtlemise seaduse § 18 punktist 1 keeldun Teie pöördumise asjas arvamuse andmisest.

2. Mis puudutab Teie viiteid veebimaterjalidele, siis soovin rõhutada, et ma seisan oma seaduslike pädevuste raames muuhulgas selle eest, et vähendada sallimatut suhtumist seksuaalvähemustesse ning võidelda diskrimineerimiste vastu, mille põhjuseks on eelarvamused seksuaalvähemuste suhtes.

Lugupidamisega

Mari-Liis Sepper

Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik
Gonsiori 29,
15027 Tallinn
E-post: info@svv.ee
Tel: 6269 259

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP