RAHVUSLANE

Rahvuslane

pühapäev, 6. veebruar 2011

Matti Ilves: RONALD REAGAN - 100 AASTAT SÜNNIST

Täna täitub USA 40. presidendi Ronald Reagani sünnist 100 aastat, eriti tähtis on see kuupäev kommunistliku ja sotsialistliku ebainimliku süsteemi käes vaevelnud inimestele. R.Reagan oli põhimõtteline antikommunist ja võttis endale suure ülesande - hävitada kommunism. Selle tohutu eesmärgiga sai ta ka hakkama. Lagunes NSV Liit, nn. sotsialistlik sõprusühendus ja kommunistlikust maailmasüsteemist on järel vaid riismed. Võimul püsib veel Hiina kommunistlik partei, kuid majandus on ka seal juba kapitalistlik. Eriti naeruväärne on selle taustal see, et meie kommunistid (Savisaar, Rüütel jpt.) on proovinud võtta endale, või siis äärmisel juhul nende poolt juhitud Eestile, NSV Liidu lagundaja au.
Toon nüüd väljavõtted Paul Kengor´i raamatust "Ristisõdija Ronald Reagan":

"Ronald Reagani välja kuulutatud "ristisõda" pole lihtsalt jutt. See on tegevusprogramm, mille eesmärgiks ... kommunism "tagasi suruda". Niisiis on see programm üleüldine võitlus ülemaailmse sotsialismi vastu."
Vadim Zagladin, "Meie aja suur tõde", Pravda, 28.juuli 1983.
_____________

Esiteks heitis ta kõrvale Nikita Hruštšovi "rahuliku kooseksisteerimise", sest ta põlgas ideed Nõugogude Liidu olemasolust. Ta tahtis rahu, aga mitte kooseksisteerimist. Reagani arvates ei "sigitanud" kooseksisteerimine rahu orjastatud elanikele raudse eesriide taga... Niikaua kui säilib kooseksisteerimine, tähendab see, et NSVL jätkab oma  kontrolli all olevate rahvaste vangistajana.
_____________

Reaganile tähendas  pingelõdvenduse tunnustamine moraalse välispoliitika tagasilükkamist, mis sai tema kampaania teemaks 1976. aastal.Richard Allen nimetas seda Reagani 1976. aasta "kevadrünnakuks" - rünnakuks mitte ainult Nõukogude Liidu, vaid ka USA toonase poliitika "intelektuaalse ja moraalse pankroti vastu".
_____________

1980.a.- inrervjuu Washington Postile.
"Ronald Reagan ütles eile, et relvastuse kiire nüüdisajastamine on Ühendriikidele hea, kuna see pingestab kaitsega koormatud Nõukogude majandust ja sunnib nõukogulasi relvastuskontrolli läbirääkiniste laua taha." Reagan ütles: "Üksi tõsiasi, et me alustame (kiiret relvastuse tänapäevastamist), on märguanne Nõukogude Liidule. Ma arvan, et on palju märke ja põhjusi uskuda, et Nõukogude Liit ei suuda oma relvatoodangut suurendada. ...Nad on andnud nii palju vahendeid sõjatööstusele, et ei suuda enam rahuldada terbekaubavajadust."
______________

Reagani kõne Westminsteris:
Mida ma pragu kirjeldan, on poliitika ja lootus pika aja peale - vabaduse ja demokraatia võidukäik, mis saadab marksismi-leninismi ajaloo prügimäele, nagu on juhtunud teiste türanniatega, mis lämmatavad vabaduse ja keelavad rahva eneseväljenduse...
Hoolimata kriitikast, millega ta üle külvati nii Lääne kui ka kommunistlikus pressis, jäi Reagan resoluutseks.
______________

Peale soovi saada tööd torujuhtme ehitusel ihkas Lääne-Euroopa (sotsialistlikud valitsused olid siis võimul) madalamaid hindu maagaasile, mis voolas NSV Liidust. Selle tulemusena püüdis Valge Maja käivitada alternatiivseid maagaasi saamise variante Lääne-Euroopale, et meelitada neid kõrvale torujuhtme juurest.
Sellal kui Reagan kasutas paljusid põhjendusi, võitlemaks torujuhtmega, oli tema peamine argument, et lääneeurooplased kui Nõukokogude maagaasi peamised tarbijad võtavad enda peale kaks põhilist riski: nad hakkavad sõltuna Nõukogude Liidust väärtusliku ressursi kaudu ja asetavad enda laiemalt olukorda, kus NSVL saab neid tulevikus mingil hetkel žantažeerida.
Tegelikult oli Lääne-Euroopa juba väga sõltuv nõukogude maagaasitarnetest ja selle projekti edukas lõpetamine tähendanuks seda, et Euroopa saab kümne aasta jooksul 50-70 protsendi ulatusest sõltuvaks Nõukogude tarnetest.
Reagan saavutas selle, et kahe torujuhtme asemel ehitati ainult üks.
_______________

...kuulutas ta välja oma strateegilise katitseinitsiatiivi (SDI), mis oli visioon kosmoses paiknevast raketisüsteemist. "Ma ütlen vaid, et olen täielikult pühendunud sellele kursile".See oli varsti maailmale täiesti selge. Avaldatuna ainult kaks nädalat pärast kurjuse impeeriumi kõnet ja tema püüdluste valguses paigutada keskmise tegevusraadiusega tuumaraketid Lääne-Euroopasse, tekitasid Reagani märkused Moskvas närvišoki, rääkimata tema oma töötajatest.Isegi füüsik Edward Teller, kes oli pühendatud Reagani mõtetesse SID-st kauem kui keegi teine, oli täiesti üllatunud.
Esimene seeme pandi mulda 1967. aasta kohtumisel Raegani ja Edward Telleri vahel, kes oli vesinikpommi isa ja 20. sajandi mõjukamaid füüsikuid. Laboris küsis Raegan Tellerilt umbes kümme küsimust, kuulates pingsalt... Kuberneri küsimused, ütles Teller, "olid kahtlemata ilmsed küsimused, kuid alalt, mis pidi olema talle täiesti uus, nägi ta endale olulisi punkte". Ta ütles, et Raegan küsis "väga arukaid küsimusi" ja oli tõsiselt huvitatud.
Piltlikult öeldes rõhutas Teller kuni surmani, et Raegan oli "väga ere...erakordselt intelligentne inimene", keda kaasvõitlejad alati suuresti alahindasid.
________________

Eriti tähtis
NSVL riiklikujulgeoleku komitee
14.05.1983 Nr.1029 Ch/OV
Seoses senaator Kennedy palvega kommunistliku partei peasekretärile seltsmees Andopovile.
1.Kennedy palub J.V.Andoopovit kaaluda senaatori kutsumist Moskvasse isiklikuks kohtumiseks selle aasta juulis...
2.Kennedy usub, et ameeriklaste mõjutamiseks oleks tähtis organiseerida USA-s selle aasta augustis-septembris teleintervjuud J.V.Andropoviga. NSV Liidu kommunistliku partei keskkomitee peasekretäri otsene pöördumine Ameerika rahva poole pälvib riigis kahtemata suurt tähelepanu ja huvi. ...
_________________
Kennedi pöördumine Andropovi poole oli ajendatud Reagani kandideerimisest teiseks ametiajaks.
M.I.

0 kommentaari:



Eesti Vabadussõjalaste Liit


TIIBET VABAKS!

  © Blogger template Ramadhan Al-Mubarak

Back to TOP